Workshop för utveckling och reflektion

Ett verktyg för att lyfta gruppens arbete och samarbete

Effektiviteten och samarbetet i en grupp är aldrig konstant. Förändringar i stort och smått påverkar gruppen – omvälvande organisationsförändringar eller nya medlemmar. Ibland finns påfrestningar som man inte tagit itu med. Ibland vill man helt enkelt lyfta gruppens arbete från en god nivå till en ännu högre

Samtidigt är de operativa kraven höga och få finner utrymme för reflektion och utveckling när de dagliga uppgifterna pockar på uppmärksamhet. Det blir nödvändigt att aktivt och tillsammans avsätta tid för detta.

Syfte

Vidareutveckla och stimulera arbetet och samarbetet inom gruppen och med andra delar av företaget, genom att finna fokusområden och utvecklingsmöjligheter för gruppen att arbeta med.

Målgrupp

Ledningsgrupper, avdelningar, projektteam eller andra grupper med helt eller delvis gemensamma uppgifter och mål.

Upplägg

Upplägget utformas naturligtvis efter kundens behov och önskemål. Förberedelser mellan Viewpoints och kunden är centrala för att säkra att upplägget reflekterar vad man vill få ut av workshopen, eller workshopserien.

Eftersom en workshop ska innehålla mycket reflektion och fri diskussion, kan den också ta många olika vägar under resans gång. Erfarna och noggranna förberedelser etablerar ett upplägg som stöder workshopsyftet, utan att låsa diskussionen. Erfarenheten och flexibiliteten hos workshopledaren gör det också möjligt både att stötta diskussionen och att anpassa sig till ändrade förutsättningar som dyker upp. På så sätt arbetar Viewpoints kontinuerligt med balansen mellan syftet, den röda tråden, och den fria diskussionen – och man når mycket längre.

Avslutningen ska alltid vara ett tydligt avstamp för fortsatt (uppföljningsbar) utveckling och aktivitet.

Omfattningen kan variera från en halvdagsworkshop till en workshopserie om fyra-fem heldagar.

Effekter och vinster för gruppen

  • Tydliga, förankrade och gemensamma fokusområden för utveckling.
  • Möjlighet att diskutera svåra frågor i en trygg och öppen atmosfär.
  • En ökad känsla av gemenskap och samhörighet.
  • Strukturerat och dokumenterat material som ger en utgångspunkt för uppföljning.
  • Träning i reflektion, inte minst kring egna och andras behov.

Ladda ner som pdf